top of page

Tutarlı Olmak Nedir?

Güncelleme tarihi: 12 Kas 2022

Her yeni gün yeni bir bilgiye ulaştığımız günümüzde, çocuklarımız ile ilgili birçok danışabileceğimiz ve yararlanabileceğimiz uzmanlar, makaleler, kitaplar var. Güncel olarak her konuda söylenen, yazılan, önerilen ise “tutarlı olmak”. Peki, anne babalar için tutarlı olmak ne demektir? Nasıl davrandığımızda tutarlı oluruz?


Bu soruların cevabı çok basit gibi görünse de uygulama her zaman çok zorlu bir süreçtir. Duygularımızın çoğunlukla davranış ve tutumlarımızın önüne geçmesi bizlerin davranışlarında tutarsızlıklar meydana getirmekte ve bu çocuğumuz ile ilişkilerimizi ve onun davranışlarını olumsuz yönlendirmektedir. Çocuğunuza karşı hissettiğiniz yoğun sevgi ve koruma güdüsü olayları gözlemlediğinizde sizleri objektiflikten uzaklaştırarak olayları yansıtıp, farklılaştırmanıza neden olabilir. Günlük hayatınızda yaşadığınız olayların yoğunluğu ile nasıl tutarlı yaklaşımı hayatınıza almalısınız?


Dikkat edilmesi gereken temel noktalar;


Anne Baba Olarak Çocuğunuza Üstlendiğiniz Rolünüzün Dışında Gözlemci Olun!


Yaşadığınız olayları gözlemci olarak değerlendirmek sizlerin olaylara karşı farklı bakış açılarına göre değerlendirmenizi sağlayacak ve süreç içinde göremediğiniz çözümleri hayatınıza katabilmenizde önemli bir etken olacaktır.


Çocuğunuza Verdiğiniz Tepkileri Kontrol Edin!


Çocuğunuzun sürekli olarak hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız davranışları sergilediğinde sizlerin nasıl tepki verdiğinizi her zaman düşünmeniz çocuğunuzun davranışlarında ne denli etkili olduğunuzu fark etmenizde yardımcı olacaktır.


Çocuğunuza Verdiğiniz Onaylama ve Pekiştireçlere Dikkat Edin!


Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki olumlu ya da olumsuz bir davranış içsel ya da dışsal pekiştireçler ile sürekliliğini sağlayarak alışkanlık halini alır. Çocuğunuzda olmasını istemediğiniz bir davranışta onun hoşuna gideceği bir nesne, durum ya da onayınız ile davranışını pekiştirip pekiştirmediğinize dikkat etmelisiniz.


Çocuğunuzun Doğru Davranışlarını Görün!


Çocuğunuz ile ilişkinizde gözden kaçırdığınız onun olumlu ve doğru davranışlarını daha çok övmeli ve ödüllendirmelisiniz.


Koyduğunuz Sınırlar Önemlidir!


Hayatımızın her anında sınırlarımızın olması çok önemlidir. Bu sınırları ise öncelikle çocuklarımızın sınırlarınız bizler belirleyerek onlara sınır koymayı öğretmeliyiz. Koyduğunuz sınırlar ise durum ya da olaylardan etkilenmemeli ve her durum ve her koşulda sürekliliği ve devamlılığı mutlaka olmalıdır. Bu anne baba olarak tutarlı bir yaklaşım sergilemeniz için uymanız gereken en önemli nokta olduğu da unutulmamalıdır.


Sizlerin çocuğunuzda her zaman evet dediği durum ve olay her zaman evet olmalı, hayır dediğiniz durum ve olay ise her zaman hayır olmalıdır.

Çocuğunuza verdiğini sınırların çok ağır ya da çok geniş sınırlar olmaması da önemlidir. Çocuğunuza koyduğunuz sınırların onun yaş ve gelişimine uygun aynı zamanda psikolojik baskı yaratmayacak seviyede olması önemlidir. Örneğin, çocuğunuzu sevdiği birçok şeyden mahrum bırakmak onun olumlu davranışlarını ortaya çıkarmak yerine onun mutsuz ve değersiz hissetmesine neden olabilir. Bir başka açıdan baktığımızda ise çocuğunuzun her durumda anne babanın durum ve isteğinden çok kendi isteklerinin yerine gelmesi ve sınırların çok geniş olması çocuğunuzun ileride hayat ile baş başa kaldığında çok ciddi sorunlar yaşamasına neden olabileceği de unutulmamalıdır.


Hayatımızın her anında yaşadığımız olaylara karşı tutarlı yaklaşmamız zor olsa da her zaman aklımızda kalacak birkaç ipucu ile çocuklarımıza karşı tutarlı yaklaşmamızı sağlayacak ve onlarla ilişkimizi sağlıklı temellere oturtmamızı kolaylaştıracaktır. Unutulmamalıdır ki bizlerin çocuklarımıza karşı olan tutarlı davranışı onların da hayata karşı tutarlı ve dengeli olmasını sağlayacaktır. Sevgi ve Mutluluk ile…


Gözde ERDOĞAN ŞAHENK





927 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page