top of page

Çocuğunuzun Tek Başına Oynamasını Destekleyin!

Çocuklarınızla ilgili anne baba olarak en çok arzu ettiğiniz durumlardan bir tanesi çocuğunuzun kendi başına oyun kurarak oyununu devam ettirmesidir. Bu durum geçmişte, bizlerin çocukluğunda gayet doğal bir beceriyken maalesef ki günümüzde çocuklarımızın maruz kaldığı uyaranlarla ve geliştirdikleri bağımlılıklarla beraber çok zor bir beceri olmaya başladı.


Çocuğunuzun tek başına oyun oynamamasının pek çok sebebe yaslanabileceğini ifade etmeliyim. Korkular, anne ile bağımlı kurulan ilişki, bakıcı ve oyun oynayan anne baba ile birlikte çocuğun kendini sakinleştirememesi, oyuna odaklanma sorunsalları, ekran bağımlılıkları vb. pek çok sebebe dayanan sorun ile çocuğunuzun tek başına oyun oynama alışkanlığı geliştirememiş olabilir.


Çocuğunuzun tek başına oyununu desteklemek için birkaç öneriyi bu hafta sizinle paylaşmak istedim.


Çocuğunuzun 3 yaş ile beraber tek başına oyun kurabilmesi ve bu kurduğu oyunu dikkatini vererek tek başına da devam ettirmesi beklenir. Günümüzde maalesef anne babaların oyunlara katılımı ve çocuklarla beraber geçirilen zamanı doğru yönetemediğimiz zamanlarda çocukların tek başına oyun kuramadıklarını gözlemliyor ve sürekli ebeveyn eşliğinde oyun oynamak istediklerini fark ediyoruz.


Bir çocuğun kimseye bağlı olmadan oyun kurması, tek başına bir işi başlatma ve başlattıkları işi devam ettirebilmek için gereken istek, hırs ve çabanın ortaya çıktığı anlardır. Bu nedenle çocuğunuzun kendi başına oyun oynamasını ebeveyn olarak desteklemelisiniz. Bu desteği çocuklarınıza sürekli “Hadi odanda oyna!” diyerek değil tam tersine aynı evin içerisinde sizin de yaşamınıza devam edebilmeniz, kendi hobilerinize (örneğin kitap okuma ya da örgü örme vb.) zaman ayırmanız ile gerçekleşecektir. Sizler evinizin içerisinde herkes için alanlar tayin ederken çocuğunuz da kendi alanında bir süre sıkılacak ama daha sonra o boşluğu doldurmak için oyun üretmeye ve hayal gücünü çalıştırmaya başlayacaktır.


Bu çalışmayı kolaylaştırmak için her gün evinizde 30 ile 60 dakika arasında serbest zamanlar belirleyin. Bu serbest zamanda evinizde ekran ve teknolojik aletler kapatılmak koşulu ile herkes kendi hobisine zaman ayırsın. Böylelikle hemen olmasa da sabırla, adım adım çocuğunuzun kendi başına oyun kurduğunu gözlemleyeceksiniz.


Kendinize hatırlatın!


Çocuğunuzun oyuna konsantre olabilmesi için geri çekilmelisiniz. Çocuğun tek başına oyun kurma becerisi yeni yeni kazanıyor. Bu beceri çocuğun için yeterince zor. Bu nedenle bu zor olan beceriyi kazanırken çocuğunuz önce sizinle oyun oynamak isteyecektir. Çocuğunuzla oyun oynamaya devam ettiğiniz sürece tek başına oyunu asla destekleyemezsiniz. Oyun dolu haftalar...



Gözde ERDOĞAN ŞAHENK




12.324 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page