top of page

Çocuklar Neden Uyumaz?

İnsan oğlunun en temel ihtiyacıdır beslenme ve uyku. Bu kadar olmazsa olmaz olan ihtiyacımız çocuklarımızda neden büyük bir sorun haline geliyor? Uyku çocuklarda bir eğitim sürecini illa gerektiriyor mu? Eğer uyku doğal ihtiyacımız ise çocuklarımız neden bir türlü uykuya dalamıyor ya da uykuya direniyor. Bu süreci birlikte değerlendirelim…


Bir çocuk bedensel ihtiyacını doğru ya da yanlış yollarla giderebiliyor!


Evet çocuklarımız için uyku çok önemli ve uyku ihtiyacını her canlı yanlış ya da doğru koşullarda mutlaka gideriyor fakat çocuklarımızın genellikle uykuya dalmasını sağlamaya çalışırken bizler nasıl uyuttuğumuz, hangi koşullarda ve hangi saat aralıklarında uyuttuğumuzu önemsemeyebiliyoruz. Çünkü bu süreçte çocuğumuzun uyuması hangi koşullarda olursa olsun en çok istediğimiz durum. Bu sonuç odaklı bir yaklaşımdır.


Uyku günün özeti gibidir…


Şimdi kendimizden pay biçelim. Gün içinde fazlasıyla bedensel olarak yorulduğunuzda uykuya dalmanız çok güç olabilir değil mi? Ya da o gün iş arkadaşınız ile tartıştınız ya da eşinizle o sorun gece yatmadan önce aklınıza gelir ve bu sorunu düşünürken uykularınız kaçabilir. Peki kaygılıysanız? Çocuğunuzun da bu süreçleri yaşadığını unutmamalısınız….


Peki çocuğumuzun sağlıklı uyku alışkanlığı için öncelikli ihtiyaçlar nelerdir?


Öncelikle çocuğumuzun genellikle kaç saat uyuduğunu hesaplarken hangi saat aralığında uyuduğunu önemsemiyoruz. Sağlıklı bir uyku alışkanlığı için tek bir bakış açısı ile yaklaşmanız ve orada çocuğunuzun sağlıklı uyku alışkanlığı kazanmasını beklememelisiniz. Sağlıklı bir uyku için;

  • Çocuğunuzun yattığı saat kadar kalktığı saati önemsemelisiniz…

  • Evinizde kurduğunuz düzen yalnızca çocuğa uygun değil aynı zamanda herkese uygun olmalıdır.

  • Uyku saatlerini ortalama saatlerde belirlemeli ve çocuğunuz saat kaçta uyursa uyusun mutlaka sabah kalkması gereken saatte uyandırılmalıdır.

  • Çocuğunuza uyku düzeni oluştururken kendi yaşam biçiminizi de düzenin içine dahil etmelisiniz. Evinizde uyuyan bir kişi varken çocuğunuzun uyanmasını beklemek ya da uyandırmak büyük bir adaletsizliktir

  • Uyku ritüellerini unutmayın! Uykuya hazırlık aslında hepimizin her akşam uyguladığı bir ritüeldir. Yalnız burada çocuğunuzun ön hazırlığa ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.

Hiçbir koşulda unutmamamız gereken ise, uyku sürecini etkileyen pek çok etken bulunur. Burada çocuğunuzun uyku sorunu uzun süreli olarak devam ediyorsa bir pedagog yardımı ile bu durumu çözümlemelisiniz. Uyku eğitimi çocuğunuzun ihtiyaçları, yaşı, anne babası ile olan ilişkisi değerlendirilmeden yalnızca teknik uygulanarak verilmesi çocuğunuzda farklı sorunlara yol açabilir.


Gözde ERDOĞAN ŞAHENK





1.132 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page