top of page

Çocuklar İsyanda!

Son dönemde havaların aniden ısınması, tüm yılın yorgunluğu ile birlikte çocuklarda pek çok davranış problemleri ortaya çıkmaya başladı. Ben de bu hafta sizlerle çocuklarınızın davranışlarını anlamlandırırken sizlere destek olmak istedim.


Her davranış sizden kaynaklanmayabilir!


Her zaman anne baba olarak çocukların davranışlarının sorumluluğunu, yaşadığı zorlukları ve ortaya çıkan sonuçlardan biz yetişkinler sorumluyuz. Bu nedenle çocuğunuzda süregelen bir davranış örüntüsü varsa öncelikle ebeveynler olarak bizim değişmemiz gerekiyor. Örneğin; öfke krizlerini her durumda yaşayan bir çocuğun hayatında öncelikle ebeveyn olarak bizlerin tutum ve davranışlarımızın değişmesi gerektiğini söyleyebilirim yalnız bu durum ne zamanlar değişir?


Mevsim değişimlerinde her birimiz olumlu ya da olumsuz etkileniriz. Örneğin en sık rastlanan değişimlerden bir tanesi bahar yorgunluğudur. Gün doğumunun değişimi, hava sıcaklıkları arasında ani düşü ya da yükselişler her birimizin hayatını fiziksel ve ruhsal açılardan etkiler. Bu durum çocuklar için de geçerlidir.


Peki çocuklar mevsimsel değişimlerde nasıl tepkiler verir?


Bu dönemde çocuklarda uykuya geçişte zorluk, sık uyanmalar ya da uyku saatlerinde değişimler gözlemlenebilir. Çocukların iştah sorunları ortaya çıkabilir. Normalde severek yedikleri yemekleri reddedebilirler. Atıştırmalıklarla tüm günü geçirmek isteyebilirler. Kıyafet inatlaşmaları ortaya çıkabilir. Uzun kollu ya da kısa kollu kıyafetlere geçişleri kolay olmayabilir. Dışarı çıkma ihtiyacı artması sebebiyle ev içinde yaşanılan krizler artabilir. Derslere karşı isteksizlik ve bir yıl içinde gerekliliklerden sıkılmış, yorulmuş olabilirler. Bütün bu sebeplerle çocukların mevsimsel değişim sürecinde neye ihtiyaçları vardır.


Sorumlulukları konusunda baskı yapmayın!


Evinizde uyku saatleri belirli olsa bile çocuğunuzun uykuya geçiş sürecinin uzamasına sabırla yaklaşın. Beslenme zamanlarınız evinizde belirli olmaya devam etse bile iştahsızlığına karşı kaygı duymayın ve sofraları inatlaşma alanına çevirmeyin. Ders ve sorumlulukları konusunda baskı yapmak yerine tüm sorumluluğu çocuğunuza teslim edin ve sorumluluklarını yerine getirmediğinde sonucu ile kendisi karşı karşıya gelerek yaşamın gerekliliklerinin farkına varsın. Kıyafet değişimi süreci kolay olmasa bile kıyafetlerinden, terlemesi ve üşümesinden kendisinin sorumlu olduğunu fark edebilmesi için çocuğunuza fırsat verin.


Dışarı zamanlarını arttırın!


Çocuğun bütün kış boyunca hava şartları sebebiyle dışarı zamanları yeterince kısıtlıydı. Çocukların toprak ve su ile haşır neşir olmaları, doğada zaman geçirmeleri ve ihtiyacı olan fiziksel, zihinsel ve ruhsal gereksinimlerini karşılamaları için her gün en az bir saat çocuklar okula gitse bile dışarı zamanları yapın. Bulunduğunuz semtte park ya da yeşillik alanları belirleyin ve o alanlarda adım adım arkadaş edinerek dışarı zamanlarını değerlendirin.


Evin içindeki yaşamı eğlenceli hale getirin!


Her evin bir ritmi, gereklilikleri vardır. Bir çocuğun olduğu ev fabrika gibi çalışır. Bu nedenle evinizin içinde temizlik, bulaşık, çamaşır, alışveriş, toplama, çöp atma gibi tüm eylemleri oyun haline getirerek (Örneğin, su ile oyun) sorumlulukları paylaşın.


Durumu normalleştirin!


Her şeyden öte çocuğunuzun dönemsel ya da gelişimsel yaşadığı sancıyı normalleştirin ve şefkatinizde kabul edin. Koşulsuz kabul, sevgi ve güven her zaman iyileştirir. Herkese sevgi dolu bir hafta diliyorum…



Gözde ERDOĞAN ŞAHENK




165 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page