top of page

Tatilde Dondurma Kontrolü

Yazın en çok tüketilen tatlı! Gelsin dondurmalar 😊 deniz kenarında, sokakta oyunlar oynanırken önce birincisi istenir. Ardından bir bakarız ki bir tane daha almışız. Aslında konumuz dondurmalardan daha öte tatilde abur cubur kontrolü nasıl kazanabileceğiniz. Çocukların ve bizlerin sınırlarımızın genişlediği, dış dünyadaki, sokaklardaki kışkırtıcılık ve bastıran sıcaklarla beraber sürekli kolay, basit ve bizi ferahlatacak yiyecek arayışına giriyoruz. Çocuklarda birbirlerinden görüp ısrarla anne babaları daralttıkları tutturmalarla abur cubur kontrolü kaçmaya başlıyor.


Şımarmak hepinizin hakkı ama zamanında!


Hepimizin kendisine koyduğu keyif zamanları vardır. Bu keyif zamanları özellikle paylaştıkça daha keyif verir. Bu nedenle evinizin düzeninde abur cubur günlerini belirleyin ve bu günlere öncelikle sizler uyun. Çocuklarınızın sizi modelleyerek alışkanlık kazandığını unutmamalısınız. Evinizde belirlediğiniz abur cubur günü haftanın bir ya da iki gününü geçmediğinde ortalamada sağlıklı beslenme alışkanlığını devam ettirebilirsiniz. Tabi girdiğiniz sosyal ortamlarda esnemeyi de göz önünde bulundurun.


Evinizde eğlenceli mutfak etkinlikleri yapın!


Dondurma, kekler, pastalar, kurabiyeler, sandviçler… evinizde çocuğunuz ile birlikte mutfağa girmek için güzel sebeplerdir. Çocuğunuzun hayatına ve tabi kendi hayatınıza abur cubur kısıtlaması getirdiğinizde bu eksikliği telafi edebileceğiniz yeni seçenekler sunmayı alışkanlığa dönüştürün. Evinizde çocuğunuz ile birlikte mutfağa girerek keyifli ve sağlıklı dondurmalar, milkshake, kek, kurabiye çeşitleri yapmayı deneyin. Çocuklar kendi emekleri ile yaptıkları yiyecekleri keyifle yiyecektir.


Yiyecekleri yanınızda götürün.


Dış dünya hepimizin iradesini tekrar tekrar sorgulatır. Bu nedenle dışarıdaki kışkırtıcılıktan uzak durabilmeniz ve çocuğunuzun da sağlıklı tercihleri seçebilmesi için evinizde birlikte hazırladığınız seçenekleri yanınızda götürebilirsiniz. Örneğin; kendinize güzel bir piknik sepeti alın. Çocuğunuz ile birlikte seçin ve içini birlikte hazırladığınız sağlıklı atıştırmalıklarla doldurun. Böylelikle keyifle hazırladığınız, sunuma önem verdiğiniz piknik sepetindeki seçenekleri daha büyük bir iştahla tüketmek için sabırsızlanan çocuklarla karşılaşacaksınız.


Kışkırtıcı ortamları seçmek yerine doğanın içinde zaman geçirin.


Hemen hemen artık her mağaza da çocuklar ve yetişkinler için yiyecek seçenekleri var. Giyim ve oyuncak mağazalarında bile raflarda abur cubur gözlemlerken, böylesine kışkırtıcı ortamlarda çocuğunuzun iradeli davranmasını beklememelisiniz. Bu konuda en çok sevdiğim sözlerdendir. “Göz görmeyince gönül katlanır.” Çocukların doğası gereği dürtüsel olduğunu unutmamalı, çocuğunuzun sağlıklı seçenekleri seçebilmesi için öncelikle alışma evresinde bu tür kışkırtıcı ortamlardan uzak durmalısınız.


Bir tane sınırı koyun!


Eğer çocuğunuzla dışarı çıkıyor ve nasıl bir ortam olacağını tahmin edemiyorsanız, evinizden çıkmadan önce abur cubur konusunda bir tane sınırı koyun. Bu kuralı evden çıkmadan koymaya özen gösterin. Aksi durumda keyfi yaklaşabilir ve öncelikle siz koyduğunuz kuralı dış ortamda çocuğunuzun ısrarlarıyla çiğneyebilirsiniz. Koyduğunuz kuralları devam ettirmemeniz ise uzun vadede çocuğunuzun size karşı olan güven duygusuna zarar verir.


Kurallarınızın çiğneneceği bir ortamda kural koymaya çalışmayın.


Çocuğunuza koyduğunuz kuralların çiğneneceği, sınırsız ortamlara sıklıkla girdiğinizde çocuğunuzun olumsuz alışkanlıklar kazanabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle öncelikle gideceğiniz yerleri, çocuğunuz için öncelikle ortamları belirlemeniz gerektiğini unutmayın.


Tabi ki hepimizin esnemeye, keyif almaya bazen de kuralları yıkmaya ihtiyacımız var. Bu kuralları yıkmanın da sınırlar dahilinde olduğunda keyif verdiğini unutmayın. Unutmayın ödül her zaman yaşamın içindedir. Çocuklarınızla muzipçe kuralları sınırda yıktığınız, birlikte yaramazlık yaptığınız ama kurallara sıra geldiğinde birlikte uyum sağladığınız güzel bir hafta diliyorum.



Gözde ERDOĞAN ŞAHENK




45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page