top of page

Online Eğitim Sürecine Çocukların Adaptasyonu Sağlayacak 5 Öneri

Herkese merhaba, uzun zamandır blog yazılarıma ara vermiştim. Hiç aklımdan çıkmayan yazmak istediğim konular fakat yaşamsal sebeplerle fırsat bulunamayan zamanları geride bıraktığıma inanarak yeniden sizlere yazılarımla ulaşacak olmanın heyecanını hissediyorum.


Yaşamımız 2020 ile birlikte hızla değişime uğradı. Geçirdiğimiz bu yıl eminim ki hiçbirimiz için kolay geçmediği gibi pek çok çocuk ve ebeveyn hiç alışagelmedik şekilde yeni yaşamlarına adapte olmaya çalışıyor, çalışıyoruz.


Bu öğretim yılında okullar her yıldan farklı olarak kapılarını online olarak açtı. Bu süreci geçtiğimiz dönem çocuklar, ebeveynler ve eğitimciler az ya da çok deneyimleseler de çocukların ve ebeveynlerin hatta eğitimcilerin yeni düzene alışma süreci hala devam ediyor. Bu süreçte çocukların online platformda eğitime olan adaptasyon süreci en çok zorlanılan konulardan biri bu sebeple sizlerin hayatınızda kolayca uygulayabileceğiniz öneriler vermek isterim.


1. Çocuğunuzla önce ilişki kurun


Çocuklarınızın önce anlaşılmaya ihtiyaç duyduğunu unutmamak gerek. Bu sebeple önce çocuğunuza gereklilikleri aktarmadan online eğitim süreci ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşacağı uygun bir ortam oluşturun. Çocuğunuzun önceliği derslerden öte arkadaşlık ilişkileri ve okulla kurduğu duygusal bağdır. Bu sebeple çocuğunuzun arkadaşları ile uygunsa açık alan uygun değilse online platformda ilişkilerini devam ettireceği buluşmalar ayarlayın. Hem kendi ilişkinizi hem de çocuğunuzun okulla kurduğu ilişkiyi olumlu yönde destekleyin.


2. Çalışma ortamını belirleyin


Online da olsa çalışma süreci bir iç disiplin ve konsantrasyon ister. Bu sebeple çocuğunuzun eğitim alacağı ortamı belirleyin. Bu ortam mümkünse odası değilse evin uygun, kapısı olan, ortak kullanılmayacak bir alanı olsun. Boyuna uygun masa ve rahat edebileceği sandalye, mümkünse gözünü yormayan ışık ve yeri çok değişmeyecek ekran alanını oluşturun. Çalışma alanlarını aynı koşullarda siz de eğer evden çalışıyorsanız uygulayabilirsiniz. Sabitlik, düzen ve tekrar başarıyı her zaman olumlu yönde etkiler.


3. Adım adım ders saatlerini ayarlayın


Dikkat sürelerinin yaşlara göre değerlendirilmesi çok önemlidir. Unutmamalıyız ki özellikle ilkokul çağındaki bir çocuğun dikkat süresi ortalama 20 dakikadır. Bu sebeple bu sürenin dışında çocuğun ekran karşısında oturmasını beklemek bir balığın uçabilmesini istemek gibidir. Bu nedenle çocuğunuzun yaşı, konsantrasyonu ve gelişimsel özelliklerine göre ufak adımlarla ders saatlerini adapte edin. Öğretmenlerle birlikte konuşarak ders sürecini 10dk – 15dk gibi ufak adımlarla planlayabilirsiniz. Çocuğunuzun teneffüs zamanlarını da 15dk olarak planlamanız ilk zamanlarda çocuğunuzun derslere olan isteğini arttıracaktır.


4. Baskı, zorlama yapmadan bazı kayıpları kabullenin


Pandemi sürecinin hiç kimse için kolay bir süreç olmadığı gerçeğini kabul etmek önemlidir. Bu sebeple çocuklarınızın geleceği ile ilgili endişe ediyor ve akademik olarak geri kaldığını düşünüyor olabilirsiniz. Bu süreçten geçen tüm çocukların eksiklerle, pandemi sürecinde eğitim eşitsizliği ile değerlendirileceğini unutmamalıyız. Bu bilgiye sahip olmanız korkularınızı, endişelerinizi yönetmeniz ve asıl önemli olan çocuklarınızla aranızdaki güven ilişkisini birinci plana almanızda size yardımcı olacaktır.


5. Dersi hayata uyarlayın


Akademik bilgi yalnızca okulda öğrenilmez. Çocuğunuzun öğrenmeye karşı olan isteği ve merakı bir bilgiyi hayatına adapte edebilmesi için birinci basamaktır. Bu nedenle çocuğunuzun akademik sürecine destek olabilmek için okulda öğrenilen konuları hayatınızda oyun ve hayatın içindeki ihtiyaçlarla çocuğunuza aktarırsanız sadece ders çalışarak değil yaşamın içinden öğrenebileceği alanlar yaratırsınız. Öğrendiğimiz bilgileri yaşama uyarlamak kalıcı öğrenmeyi her zaman destekler.


Sevgili ebeveyn, eğer bu yazıyı okuyorsanız, öncelikle sakinleşin. Bu zor bir süreçte çocuğunuzun en az etkileneceği koşulları yaratmak için ne kadar çaba sarf ettiğinizi kendinize hatırlatın. Çaba sarf etmeniz ve bu koşulların hepsini yerine getirememenizin bir başarısızlık olmadığını da fark edin. Çocukların temeldeki ihtiyacı ebeveynleri ile kurdukları sevgi ve güven ilişkisidir. Gerisi biraz eksik biraz fazla mutlaka telafi edilebilir. Sevgi ile….



Gözde ERDOĞAN ŞAHENK




44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page