top of page

Evcil Hayvanla Birlikte Yaşamanın Çocuklara Kazandırdığı Olumlu 5 Özellik

Çocukların yaşamın ilk aylarından itibaren evcil hayvanlarla ilişkisini hiç gözlemlediniz mi? Bebekler ve çocuklar sürekli hareket eden, farklı renk ve şekillerde olan, farklı sesler çıkaran bu tüylü dört ayaklı dostlarımıza muhteşem bir dikkatle bakar, onlarla heyecanlanır, onlara ulaşmak için harekete geçer ve onlara dokunmak için her yolu dener. Çocuklar kendilerini ifade etmeyi öğrenirken bile ilk öğrendikleri sesler hayvan sesleridir.


Bir çocuğun yaşamında bu denli önemli olan hayvanların çocukların büyüdüğü ortamda olduklarını düşünsenize. Çocuğun yaşamında dil gelişiminden, bilişsel gelişimine kadar pek çok beceri alanının gelişimine destek olurken, evcil hayvanların çocuklarla aynı ortamda olması çocuklarda pek çok olumlu yönü besler.


Özgüven


Bir evcil hayvanın bakımında yardımcı olan bir çocuk geliştirdiği becerilerle birlikte kendine olan güveni artar. Aynı zamanda evcil hayvanlar bir çocuğun sosyalleşmesinde önemli bir rol oynar. İçe dönük çocuklarda hayvanlarla kurulan ilişki çocukların kaygı düzeyinin azalmasında yardımcı olup onu sakinleştirirken aynı zamanda dış dünya ile ilişki kurmasında da önemli bir basamak oluyor. Dış dünya ile sık sık ilişki içine girmekse, çocuklarda iletişim becerilerini desteklerken aynı zamanda özgüven gelişimine katkı sağlıyor.


Sorumluluk Alma


Bir çocuk için yaşamla ve kendisi ile ilgili sorumluluk bilincinin oluşması çocuk gelişimi için hayati bir önem taşır. Çocuklar yaşamla ilgili her bilgiyi er ya da geç öğrenebilir fakat yaşamda geliştirilen sorumluluk bilinci ilk yıllardan itibaren adım adım ebeveyn desteği ile geliştirilir. Çocukların evcil hayvanlarla birlikte yaşamı pek çok sorumluluğu da beraberinde getirir. Evcil hayvanın temizlik, bakım beslenme ihtiyacı, aynı zamanda sağlık ve sosyalleşme ihtiyaçları gibi pek çok sorumluluğunu çocukların da farkında olması ve ebeveyni ile bu sorumlulukları paylaşması sorumluluk bilinci gelişiminde önemli bir yere sahiptir.


Empati ve Merhamet


Çocuklar evcil hayvanlarla iletişimde farklı bir dil kullanır. Adım adım hayvanın ihtiyaçlarını, açlığını ya da tokluğunu, duygularını anlamaya hissetmeye başlarlar. Bir başka canlı ile kurulan bağ ve bir başka canlıya duyulan merhameti de destekler.


Stres Yönetimi


Evcil hayvanlarla yaşamanın en güzel taraflarından biri de sakinleşme ve rahatlamadır. Kedi hırlamalarının sakinleştirici etkisi, köpeklerle birlikte oynanan oyunların yoğun rahatlama sağladığını artık biliyoruz. Çocukların evcil hayvanlarla kurduğu ilişkide, duygu yoğunluğu yaşadıkları dönemlerde, öfke, kırgınlık ya da kaygı gibi yoğun duygularda evcil hayvanlar çocukları sakinleştirme konusunda önemli bir role sahiptir. Son yıllarda yapılan araştırmalar özel gereksinimli çocukların terapi sürecinde çocukların gelişiminde hayvanların olumlu etkilerini ortaya koymuştur.


Sosyalleşme


Hayvanlar çocukların sosyalleşme ve dil becerilerinin gelişiminde yardımcı olmaktadır. Çocukların sosyal ortamda hayvanlar aracılığı ile daha kolay iletişime geçip sosyalleştiği gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra çocukların bir başka canlı ile kurduğu bağ ve farklı iletişim dili, çocukların bilişsel, sözel ve sosyal duygusal gelişim alanlarını desteklerken aynı zamanda faklı iletişim yollarını da deneyimleyerek iletişim becerilerini geliştirir.



Gözde ERDOĞAN ŞAHENK




635 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page