top of page

Ebeveynlikte Oyun Arkadaşlığı Geçici Bir Roldür

Pek çok anne babanın dilinden duyduğum bir cümle var. Ben çocuğumun oyun arkadaşıyım. Bu cümleden yola çıkarak sizinle bir konuyu açıklığa kavuşturmak istedim. Çocuklarımızın hayatındaki rolümüz ne kadar önemli? Çocuklarımızın hayatındaki bulunmamız gereken mertebe ne olmalıdır?


Oyun arkadaşı ebeveyn olmak;


Biz kendi ebeveynlerimiz ile yeterince oyun oynamayan ya da oynama imkanına sahip olmayan bir nesildik. Çocukların yaşamında oyunun önemi ve geliştiriciliğinin pek çok ebeveyn farkına varması ile beraber geçmişin acısını çıkarırcasına çocuklarımız ile oyu oynamaya başladık. Bu oyun sürecini farkına varmadan o kadar abarttık ki çocukların yalnız oyun kurmalarına, bizsiz oyuna başlamadığına şahit oluyoruz. Bu durum çocuğun kesintisiz oyunu yönetme arzusu ile devam edebiliyor. Hatta çocuğun oyunu yönetme çabası o kadar üst seviyelere geliyor ki, çocuklar oyunu yönetmeye çalışmaktan sürece bile odaklanamaz hale geliyorlar. Bu durum aslında çocuğunuzun size göstermeye çalıştığı bir sinyaldir. Bu sinyalleri doğru okumakta her zaman fayda var.


Her şeye rağmen çocuğunuzun özgürce oyun oynamasını istiyorsunuz öyle değil mi? çünkü oyun geliştirir. Yukarıda bahsettiğim sapmalara rağmen çocuğunuz ile oyun oynamanız her koşulda çocuğunuzun hayrınadır. Peki işler nerede şekil değiştirmeye başlıyor?


Ben çocuğumun oyun arkadaşıyım, biz onunla arkadaş gibiyiz!


Bu cümle tehlikeli bir cümledir. Neden mi? çocuğunuzun hayatında öncelikli ihtiyaç her koşulda ebeveyndir. Oyun arkadaşı ya da arkadaş ilişkisi kurmanız ile beraber çocuğunuz ile akran olur ve aradaki nesiller arası farkı yok edersiniz. Bu durumun ne zararı var? Çocuğun yaşamında her zaman takip ettiği ve zorlu gelişim yolculuğunda onu güvende hissetmesini sağlayan bir ebeveyne ihtiyacı vardır. Bu ebeveyninin lider olması, örnek teşkil etmesi ve çocuğun ihtiyacı olduğu kadar yakınında olması gerekir. Ancak bu koşullarda çocuğumuz ile aramızda sağlıklı güven ilişkisini kurabiliriz.


Çocuğunuz ile oyun oynayın, bütün rollere girebilirsiniz ama kendi rolünüzü unutmayın!


Çocuğunuz ile oyun oynamanız, onunla paylaştığınız en özel anlardır. Bu nedenle oyun oynamalı ve bin bir farklı role birlikte çocuğunuz ile girebilirsiniz tek bir şartla! Ebeveyn olduğunuzu unutmamalısınız! Dilimize dolanan ve sağlıklı olduğunu düşündüğümüz “oyun arkadaşı” kavramını ebeveyn olarak sık sık kullanmaya başladığımız zaman bu cümleyi destekleyen davranışlarımız ile birlikte çocuğumuzun hayatındaki ebeveyn rolümüzden çıkmamak için dikkatli olmamız gerektiğini hatırlatmalıyım.



Gözde ERDOĞAN ŞAHENK




211 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page