top of page

Boşanma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yaşamımızın ve gelişen aile modellerinin bir parçası da boşanan anne baba. Günümüzde boşanmanın artmasıyla birlikte çocuklar tek ebeveynli yaşama adapte olmaya çalışıyorlar. Bu noktada boşanan anne babaların çocuklarıyla olan ilişkilerinde dikkat etmesi gereken bazı durumları sizlerle paylaşmak istedim.


İlişkinizde yaşanılan tutarsızlıklar asla çocuğa yansımamalıdır


Karı koca ilişkileri pek çok farklı modele ve dinamiğe sahiptir. Bu nedenle, eşinizle kurduğunuz ilişki sistemi kimi zaman çok hareketli, çatışmalı ve kavgalı olabiliyor. Karı koca ilişkinizde yaşadığınız bu tutarsızlığı asla çocuğunuza yansıtmamanız gerektiğini ifade etmeliyim. İşte tam da bu noktada sürekli değişen ilişkilerin kendinize ve çocuğunuza ne kadar yararlı ve güvenli olduğunu sorgulamalısınız.


Anne-baba kendi aralarında yaşadıkları kararsızlıklarını çocuğa asla yansıtmamalıdır


Karı koca olarak ilişkinize son verme kararı aldığınızda bu kararın her koşulda arkasında olmalısınız. Eşinizle evliliğin sonlandırılma kararı kesinleşmeden çocuğunuza hiçbir koşulda ayrılığın sinyallerini vermemeli ve çocuğunuzun ev içindeki yaşadığı ortamı güvensiz hale getirmemelisiniz. Bu nedenle alacağınız ayrılık kararını fevri değil düşünerek ve hayatınızı değerlendirerek almanız çok değerlidir. Böylelikle ilişkinizde hem kendinizi hem de çocuğunuzu koruma altına alabilirsiniz.


Anne baba ayrılığa karar vermeden çocuk ile kesinlikle konuşulmamalı!


Yukarıda da bahsettiğim gibi, evliliğinizi sonlandırmaya kesin karar verilip harekete geçilmediği sürece asla çocuğunuza evliliğinizin tehlikede olduğunu, başka eve taşınabileceğinizi ya da ayrılığı çocuğunuza anlatmamalısınız.


Ayrılık kararı alındıktan sonra çocuğunuzla karşılıklı konuşun!


Ayrılık kararınız netleştikten hemen sonra çocuğunuza yaşamınızdaki bu değişimi bildirmeniz gerekmektedir. Bu nedenle çocuğunuzu eğer mümkünse eşinizle beraber karşınıza alın ve aldığınız kararı çocuğunuza anlayabileceği bir dille ona bildirin.


Çocuğunuzla konuşurken bulunduğunuz ortam çok önemlidir!


Çocuğunuza ayrılık kararını anlatacağınız zaman eğer eşiniz ile kavgalı değilseniz birlikte anlatmalısınız. Önemli olan bu konuşmada eşlerin birbirlerine öfkeli, olumsuz ve suçlayıcı davranmayacak kadar sakin olmalarıdır. Bu konuşmayı yaparken evde ya da dışarıda rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortam olmasına dikkat edin. Çocuğunuzun rahatlıkla tepki verebileceği bir ortam olması çocuğunuzun, ihtiyacı olduğu durumda ona müdahale edebileceğiniz kadar sakin bir ortam olması, çocuğunuzu ve sizi güvende hissettirecektir.


İlk haberin ardından çocuğun yaşadığı kaygıyı olgunlukla karşılayın ve çaresizliğini size yansıtmasına izin verin.


Ayrılık biz yetişkinler için bile baş edilmesi güçken bir çocuk için çok daha zorlu ve meşakkatli bir yolculuktur. Bu nedenle çocuğunuza ayrılık kararını söylemeniz sadece bir başlangıç olacağı gibi ayrılığın getirdiği zaman diliminde çocuğunuzda ortaya çıkabilecek davranış problemlerini, kaygı sürecini ön görmelisiniz. Burada önemli olan çocuğunuzun yaşadığı bu zorlu süreci nasıl sakinleştirdiğinizdir.


Yaşadığınız süreci anne ve babalık rolünüze yansıtmamaya çalışın!


Ayrılık biz yetişkinler için bile baş edilmesi güçken bir çocuk için çok daha zorlu ve meşakkatli bir yolculuktur. Bu nedenle çocuğunuza ayrılık kararını söylemeniz sadece bir başlangıç olacağı gibi ayrılığın getirdiği zaman diliminde çocuğunuzda ortaya çıkabilecek davranış problemlerini, kaygı sürecini ön görmelisiniz. Burada önemli olan çocuğunuzun yaşadığı bu zorlu süreci nasıl sakinleştirdiğinizdir.


Çocuğunuzun ayrılık sürecinde en çok kaygı kaynağı anne ve babayı kaybetmektir. Bu nedenle çocuğunuza karşı olan tutum ve davranışlarınızı normalleştirdiğiniz zaman içinde bulunduğu kaybetme korkusu ile daha kolay baş edecektir. Çocuğunuzun fark etmesi gereken sadece ayrı hayatların yaşanacağı ama anne ve babasının her durumda yanında olduğunu fark etmeye ihtiyacı vardır.


Bu süreçte çatışmalı bir ortam varken, erken dönemde boşanma gerçekleşirken mutlaka bir uzmanla ilerlemeyi unutmamalısınız.


Ayrılığın bir bitiş değil, yaşam formunuzda bir değişim olduğu başta kendimize hatırlatmakta fayda var.


Herkese iyi haftalar.



Gözde ERDOĞAN ŞAHENK




814 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page