Yaz döneminde çocuklar bol bol dışarıda, denizde, bahçelerde, yazlık yerlerde ve AVM’ler de bolca zaman geçiriyorlar. Çocukların en özgürce hareket ettiği yaz döneminde ebeveynler tarafından sene içinde düzenli olarak uygulanan kurallar da esnemeye başlıyor. Birçok kuralın esnemesi ile birlikte çocuklarda farklı problem davranışlar ortaya çıkabiliyor. Örneğin sınırsızca abur cubur tüketiminden, uyku saatlerinin düzensizliğine, ekran kullanımının sınırsızlığından tutun, sosyal çevre içinde ebeveynlerle yaşanan inatlaşmalara kadar farklı pek çok konu ile ilgili ebeveynler ve çocuklar tarafından zorluklar yaşanabiliyor. Peki biz yetişkinlerin ve çocukların arasında yaşanan bu anlaşmazlıklara yaz dönemi boyunca nasıl çözüm bulmalıyız?
Herkes gibi çocuklarınızın da tatile ihtiyacı vardır!
Öncelikle tatil döneminde biz yetişkinlerin tatile gitmeye, kuralları esnetmeye ne kadar ihtiyacı varsa çocukların da tatil yapmaya hakları olduğunu unutmamalıyız. Kendi yaşamımızda ufak kaçamakları kendimize hoş gördüğümüz kadar çocuklara da aynı koşullarda hoşgörülü yaklaşmalıyız. Örneğin; normal şartlarda yemediğiniz bir tatlıyı tatil döneminde kaçamak yapabiliyorsanız, çocuğunuzun da tatildeyken abur cubur kaçamağına fırsat verebilirsiniz. Tabi bu durum bütün bir yaz boyunca (3ay) devam ediyorsa bu durumun tatil değil bir alışkanlık olduğunu da hatırlatmak isterim.
Çocuklara sürekli müdahale ederek aranızdaki ilişkiye zarar verirsiniz.
Çocuğunuzun dışarıda ve sosyal ortamlardaki davranışlarını sürekli kontrol altında tutmaya çalışarak ya da çocuğunuzun yapması gerekenleri ona ifade ettiğiniz zaman müdahaleleriniz ile birlikte çocuğunuzla inatlaşmaya başlayabilirsiniz. Dışarıda müdahale alanlarınızın sınırlı olduğunu kabul etmeli ve çocuğunuzun özgürlük alanlarını önce siz koruma altına almalısınız.
Çocuğunuzun haklarını ebeveyn olarak öncelikle siz korumalısınız.
Fazlasıyla konuştuğumuz çocuk ve ebeveyn arasındaki güven ilişkisini destekleyen konulardan bir tanesi de ebeveyn tarafından çocuğun haklarının korunmasıdır. Bu koşullarda hakları korunan çocuğunuzun size olan güveni artar ve ilişkinizdeki inatlaşmaları aza indirebilirsiniz.
Ortamı hazırlamalı ve çocuklarla gidilebilecek alanları ebeveyn olarak siz yönetmelisiniz.
Sosyal ortamlarda ortaya çıkan sorunlarla ebeveyn olarak nasıl beş edeceğiniz önemli bir konu başlığıdır. Bu tür bir durumda çocuğunuza direk müdahale etmek yerine gideceğiniz ya da kalacağınız mekanları çocuğunuz ile birlikte hareket edebileceğiniz bir ortamda planlamalısınız. Fazla kalabalık ve özellikle akraba ortamlarında çocuğunuza çok fazla müdahale edilebilir. Bu tür durumlarda çocuğunuzun zarar görmemesi adına kalabalık ortamların sıklığını azaltmalı ve kaldığınız süreyi sınırlandırmalısınız. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak gittiğiniz ortamlarda çocuğunuzla inatlaşmadan ortamı sağlıklı iletişim yolları ile yönetebilirsiniz.
Müdahale alanlarınızın sınırlı olduğunu kabul edin. Bu durumu ne kendinize ne de çocuğunuza bir sorun gibi yansıtmayın.
Yukarıda bahsettiğim konuyu derinleştirdiğimiz zaman, çocuğunuza dışarıda, kalabalık bir ortamda ya da akraba ortamlarında müdahaleleriniz her zaman sınırlı olacak ve koymaya çalıştığınız kurallar mutlaka birileri tarafından çiğnenecektir. Bu nedenle ebeveyn olarak özellikle dışarıda çocuklarla ilişkimizin sınırların farkında olmak ve kabullenmek çok sağlıklı bir başlangıç olur.
Çocuğunuzun olumlu ya da olumsuz çevreden etkilenebileceğini hatırlayın.
Bir önemli konu da sosyal ortamlarda çocukların gördüğü olumsuz davranışlar ve bazı olumsuz davranışları ise taklit ederek yanlış alışkanlıklar geliştirmeleridir. Böyle bir durumda çocukların sosyal çevreden etkilenmeleri engellenebilir mi? Bu sorunun cevabını hepimizin bildiğini düşünürsek bu noktada çocuğun sosyal ortamlarda davranış çeşitliliğine de ihtiyacı olduğunu bilmeli, sosyal ortamlardaki süre ve gidilecek olan kişileri az çok önceden değerlendirerek çocuğumuzun maruz kalacağı olası zararı en aza indirmeliyiz.
Sonuç olarak tatil süreci, sosyal yaşamımızdaki çeşitlilik biz ve çocuklar için gereklilik. Hepimizin esnemeye, yaşamdaki rutinlerimizin dışına çıkmaya ihtiyacı var. Rutinlerin dışına çıkmak çocuklu hayatta sadece kuralların kaybına sebep olmaz. Sosyal yaşamımız, toplumsal hayatla iç içeyken çocuğunuzla ilişkinizi yönetmeniz de çok değerli. Herkese iyi haftalar.
Gözde ERDOĞAN ŞAHENK
Comentários