Okullar kapandı. Sıcak havaların gelmesi ile birlikte hepimizin dikkati dağınık, dinlenme açlığı ile işlerimizi ertelemeye başladık bile. Peki çocuklarla birlikte tatil sürecine girerken her ne kadar okul dönemindeki sıkı yönetim olmasa da yaşamınızda asgari sağlıklı yaşam için uymanız gereken kurallar nelerdir? Tatilin başlangıcında umarım anlatacaklarım sizlere yol gösterir.
Uyku saatlerine dikkat edin! Sağlıklı uyku sağlıklı iletişimi getirir!
İlk vazgeçilen kurallardan bir tanesi uyku oluyor. Sağlıklı uyku yönetimi mevsimsel değişimlere göre büyük değişimler yaşamaz. Okul düzeninde her ne kadar erken kalkmak zorunda kalınsa da tatilde de sağlıklı uyku alışkanlığını devam ettirebilmek ve çocukların hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlıklı kalmalarını destekleyebilmek için sağlıklı uyku düzeninizi oluşturun. Çocuklar güneşin hareketine göre şekil alırlar. Özellikle yaz aylarından havanın erken aydınlanması sebebiyle sabah 6.00 ya da 7.00 sularında uyanan çocuklar olsa da eğer ebeveynseniz evinizin en geç uyanma saati sabah 8.00 olmalıdır. Böylelikle gün içindeki enerjinizi doğru yönetir ve çocuğunuzun ihtiyaçlarını sağlıklı karşılayabilirsiniz. Sağlıklı uykusunu alan bir çocuk gün içinde daha sakin, huzurlu ve mutludur.
Sağlıksız yiyeceklerde aşırıya kaçmayın!
Bütün kurallar yaz aylarında esnese de en büyük esnemelerden bir tanesi de sosyalleşme ve toplumsal olarak birbirimizi yanlış alışkanlıklarımız ile olumsuz etkilediğimiz beslenme konusunda yaşanır. Yaz döneminde herkes sokakta, beslenme biçimimiz genellikle atıştırmalıklar üzerine kurulu, daha basit ve hızlı tüketilen, yormayan ve keyif veren yiyecekleri tercih ediyoruz. Peki kontrolsüz şeker tüketiminin çocukların olumsuz davranışları üzerinde etkili olduğunu biliyor musunuz?
Çocukların sosyal yaşamlarında davranışlarını kontrol edemezsiniz! Sıklığı belirleyin!
Bu nedenle sosyalleştiğiniz ortamlarda çocuklarınıza kural koyamayacağınız gerçeğini göz önünde bulundurarak, çocuklarınızın sağlıklı beslenebileceği ortamlar yaratın. Tüketimlerinizi çocuklarınızı yoksun bırakmadan sınırlandırmaya çalışın. Böylelikle çocuğunuz ile aranızda çatışma yaratmadan en az tüketim ile sağlıksız yiyecekleri yaşamınıza dahil etmiş olursunuz. Örneğin haftanın en faz 2 günü geniş sosyal ortamlarda çocuğunuzun beslenme biçimine müdahale etmez, geri kalan günlerde yanınızda önceden hazırladığınız keyifli ve sağlıklı atıştırmalıklarla sağlıklı beslenmenin dengesini oluşturabilirsiniz.
Doğanın bizlere sunduklarından yararlanın!
Sağlıksız beslenme sürecin, yönetebilmek için reklam ve pazarlama dolu alanlardan uzak durmanız çocuğunuz ve sizin için kışkırtıcılığı azalmasına sebep olacaktır. Bu nedenle bizlere verilen bir mucize var. Doğa! Doğanın içinde bulunan her malzeme çocuklarınız için en yaratıcı, en güzel oyuncaklardır. Bu nedenle ağaç dallarıyla, kumlarla, toprağın içinde düşe kalka oyun oynamaları için onlara fırsatlar sunun. Korkularınızla kontrol altına almaya çalışmayın. Bırakın onlar yaşamın içinde, doğanın içinde oyun kursunlar.
Sürekli isteyen çocuk sendromu!
AVM’ler ve caddeler rengarenk, reklam panolarıyla doluyken, çocuklarımızı oyalayacağız endişesi yaşarken, onlara sınır koymaya korkarken, bizden bir adım uzaklaşmalarına korkuyla yaklaştığımız, oyunu ve oyuncağa onlara vermediğimizde yetersizlik duygusuyla kıvrandığımız, ruhlarını doyuramadığımız, bizden bir adım uzaklaşmalarına bile izin vermediğimiz çocuklarımızın nesne alışverişi ile bize ulaşma çabası içinde olduğu durumdur. Sürekli İsteyen Çocuk Sendromu! Çocuklarınızla bu yaz bir arada oyun kurup, dinlenme zamanlarını da öğrettiğiniz, çocuklarınızı yönetmeye çalışmak yerine çocuğunuzun özgürleşebileceği, sizlerin de kuralları hatırlatmak zorunda kalmadığınız alanlar belirleyin. Böylelikle çocukların ruhlarını doyurabilmek için sağlıklı bir adım atmış olursunuz.
Sınırlar koruyucudur!
Abur- cubur zamanlarından, ekran zamanlarına, dışarı çıkma zamanlarından, oyun zamanlarına, dinlenme zamanlarından, banyo zamanlarına kadar evinizde sınırlarınız net olsun. Bu sınırlar ise sadece çocuklara göre değil biz yetişkinleri de kapsasın. Bu sınırları koyarken ise çocuklarınızın fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını da önemseyin. Örneğin oyun oynamanın hemen ardından beslenme zamanı ardından ise bir dinlenme saati iyi bir başlangıç yapmanızı sağlayabilir.
Çocuklarınızı özgürleştirdiğiniz, sorumlulukları sizin değil onların becerilerinin gelişmesi ve sorumluluk bilinci oluşturmanız için onlara teslim ettiğiniz güzel bir tatil diliyorum. Herkese İyi Tatiller
Gözde ERDOĞAN ŞAHENK
Comments