Otizm tanısı almış bireylerin algıları ve duyusal alanlarda farklı olduklarını bilmekteyiz tabi bununla beraber onlarla iletişimimizde farklı olmalıdır. Bizler karşımızdakinin ses tonundan bakışından ya da duruşundan hatta beden dilimizden neler düşündüğümüzü ya da hissettiğimizi yansıtırken onlar günlerce aynı ifade ile durabilir ve bizlerin duygu durumumuzu anlamayabilirler. Peki onlarla nasıl iletişim kurarız?
Dil Gelişimine Uygun Cümle Kurun!
Bizler bu çocukların alıcı dil gelişim seviyesini anlamaya çalışmalı ve buna uygun cümleler kurmalıyız. Bu çocukların genellikle ifade edici dil yani günlük konuşma dilleri kısıtlıdır. Bu nedenle algılamaları hakkında çocuğu değerlendirmeden kesin yargı ile yaklaşıp direk çocuklarımızı etiketlememeliyiz.
Yalın Cümleler Kurun!
Öncelikle onlara “Bu sandalyeyi alıp yerine koyar mısın?” demek yerine “Sandalyeyi yerine koy” gibi gayet yalın ve emir kipleri ile iletişimi kurabiliriz. Bunun nedenine bakarsak; bizler, cümlelerimizi karışık ve uzun bir şekilde söylediğimiz her an onların bu cümleleri algılamalarında sıkıntı yaşadıkları gözlemlenmektedir. Ve nitekim bizlerin her iletişim kurma çabası da hayal olmaktadır. Öncelikle onlara basit sözcüklerle iletişim kurmayı öğretmek ve ardından bunları basamaklandırıp her geçen gün iletişim becerilerini arttırmayı amaçlamalıyız.
Her bireyin farklı olduğunu bildiğimiz ve her insanla aynı şekilde konuşmadığımızı düşünürsek otizm tanılı çocuklarımıza da iletişimi en alt basamağından başlayarak öğretmemiz gerekmekte ve bununla beraber onlara kendini ifade etme becerisini kazandırmalıyız. Onlara tatmadıkları bir duyguyu öğreterek yaşam boyu problem davranışlarını, bizlere anlamsız gelen öfke nöbetlerini, kendilerini ifade etme şansını onlara vererek en aza indirebiliriz. Peki anne babalar olarak bu yorucu ama keyifli süreçte çocuğunuzla iletişim kurarak farklı bir çocuğa sahip olduğunuz için ve ona bu güzel beceriyi kazandırdığınız için mutlu olmanız gerekmez mi?
Gözde ERDOĞAN ŞAHENK
Comentarios