top of page

Boşanan Karı Koca Mı, Anne Baba Mı?

Güncelleme tarihi: 12 Kas 2022

Günümüzde pek çok evlilikler boşanma ile sonuçlanabiliyor. Uzun zamandan beri bu konuyu işlemek istiyordum. Boşanma hangi tarafta gerçekleşiyor? Ebeveynlikte mi yoksa karı kocalıkta mı? Her ne kadar her aklı selim insan boşanma gerçekleştiğinde anne ve babalık rolünün devam ettiğini ifade eder. Çabalar da bu yöndedir zaten fakat değişen hayatlar ve doğru organize olmamak. Tarafların çatışması ile ebeveynlik rolünün yavaş yavaş kaybına sebep olur. Gelelim biz neler yapıyoruz’a?


Evlilikler boşanma sürecine geldiğinde, taraflar sakinliği koruyamadığı zaman çatışma ilk olarak en değerli varlık olan çocuk aracılığı ile gerçekleşiyor. Anne babanın ilk paylaşma noktası ise velayet! Boşanmaya karar verildi ve karı koca birbirine öfkeliyken koruma altına alınmaya çalışılan çocuk gibi görünse de içten içe öfkenin yansıtıldığı ve kadın ile erkeğin birbirileri ile güç yarışı yaptıkları ebeveynlik rolleri olurken aynı zamanda birbirlerine bedel ödetmeye çalıştıkları taraf ise yine en hassas nokta olan çocuk ile oluyor. Peki burada çocuğun tarafı?


O güne kadar mutsuz bir evliliğin ortasında kalan çocuğunuz egosantrik dönemde olduğunu unutmamak kaydıyla anne babanın yaşadığı mutsuzluktan içten içe kendini sorumlu tutar. Burada ebeveyn ev içindeki dengeleri çoğunlukla sağlıklı tutamaz bu nedenle birincil etkilenen kişi yine çocuğunuz olacaktır.


Boşanma gerçekleşirken ebeveynler çocuklarına duygularını fazla yansıtmamaya özen gösterseler dahi çocuğunuzun sizi her haliniz ile analiz ettiğini unutmamalısınız. Bu nedenle bakışınız, duruşunuz, konuşma sırasındaki duygu durumunuz ve söyledikleriniz, söyleyemediklerinizle çocuklarınıza yaşadığınız sorunları yansıttığınızı unutmayın.


Boşanma kararı alındığında en azından bir tarafın olgun olması gerekir.


Eşiniz ile boşanma sebepleriniz her ilişki için biricik ve özeldir. Burada boşanma sebebiniz ne olursa olsun ilişkinizden aranızda bir çocuk varsa her iki tarafın ya da tek bir tarafın kendi duygularını bir tarafa bırakıp uzlaşma yoluna girmesi önemlidir. Burada her iki tarafın istekleri ya da öfkesinden vazgeçmemesi alınan kararlar ne olursa olsun çocuğun bu çatışma arasında kaybolmasına sebep olur. Bu nedenle beklentileriniz ya da öfkenizi bir kenara bırakarak olgun olma zamanınız gelmiştir.


Boşanmanın ardından ebeveynlikten de boşanılıyor.


Her ne kadar ebeveynliğin devam ettiği düşünülse de çocuğu görmek için düzensiz görüşme günleri, çocuğu keyfi almak ya da almamak, bir türlü ayarlanamayan görüşme tarihleri, uzun süreli ebeveynin yokluğu… ebeveyn olarak çocuğun hayatında yok olduğunuzun en önemli sinyalleridir. Boşanma çocuğun hayatında önemli bir kırılma noktası olurken, boşanma sürecinin doğru yönetilememesi, çocuğun kaybolan düzeni ve ebeveyn özlemi vardır. Düzensiz görüşmeler ile birlikte çocuğun güven kaybı yaşayacağı da unutulmamalı ve ebeveynlikten de boşanılmamalıdır.


Her ne kadar boşanmalar anlaşmalı olsa da ebeveynin anne baba rolü için yardım alması, çocuklarının yaşamındaki yeni düzeni oluştururken düzene ve çocuğun ihtiyaçlarını önceliklendirmesi çok önemlidir. Unutulmaması gereken en önemli şey ise; yetişkinler olarak duygularımıza hâkim olamadığınız bir dönemde olsanız da çocuğunuz varsa; olgun davranılması gereken, ihtiyaçların, beklentilerin hatta öfke gibi yıkıcı duyguların bir kenara bırakılması gereken yani olgun davranmak bir seçenek değil bir zaruriyet, ihtiyaçtır.


Ebeveynliğin zorluklarını değil keyfini sürdüğünüz bir hafta olması dileğimle…



Gözde ERDOĞAN ŞAHENK





213 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


Yazı: Blog2_Post
bottom of page