Ülkemizde çocuk odası ile ilgili ne kadar üzerine konuşuyoruz bilmiyorum fakat bu hafta sizlere çocuk odaları ile ilgili bir yazı yazmak istedim. Çocuğun yaşadığı alan, oyun ve uyku alışkanlığı için değerlidir. Aynı zamanda evinizde çocuğunuza ayırdığınız alan çocuğunuz ile ilişkinizi yansıtan sembollerden bir tanesidir. O zaman başlayalım mı?
Bir çocuğun mutlaka odası olmalı mı?
Eviniz eğer 1+1 değilse mutlaka çocuğunuzun bir odası olmalıdır. Evlerde genellikle yer olmadığı bahanesi, ayrı kalma, yalnız bırakma korkusu, daha büyümedi… bahaneleriyle çocuğun odasının olmasını o kadar da gerekli görmeyebiliyoruz. Bu durumun çocuğunuzda “benim anne babamın hayatında yerim yok” olarak algılamasına neden olabilir. Önemli olan çocuğunuza evinizde ve hayatınızdaki her şeyi vermeniz değil ona ait olanı net olarak belirlemenizdir.
Her yer ona ait! Her yerde oyuncağı var!
Bir çocuk kendi alanını belirleyemez. Bu alanı belirlerken anne babaya ihtiyacı vardır. Anne baba olarak ona sınırları belli olmayan bir çerçeve çizdiğiniz zaman çocuğunuz kendi ve eşyalarını hiçbir yere sığdıramaz. Her yer çocuğunuza aitse, asında hiçbir yer ona ait değildir. Bu nedenle çocuğunuzun önce odasını belirlemeli ardından evinizin her yerine dağılmış olan oyuncakları her koşulda kendi odasına, ait olduğu yerde tutmalısınız.
Çocuğunuzun odasını nasıl düzenlediniz?
Çok üzücü bir durum var ki, o da çocukların odaları genellikle büyük heveslerle, büyük büyük eşyalarla, büyük büyük maddi yatırımlar yaparak hazırlanabiliyor. Çocuğunuzun yaşadığı oda onun hareket edebileceği ve bütün oyuncaklarına sizden bağımsız ulaştığı ve az, hafif eşyaların olduğu bir oda olmalıdır. Eğer çocuğunuzun 3 kapılı bir kıyafet dolabı varsa işte orada bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz. Gelelim çocuğunuzun odasında bulunan diğer eşyalara, genellikle çocuklara sağlıklı uyku eğitimi verilmediği zaman kullanmadığı odayı kendi eşyalarımızla doldurabiliyoruz. Öncelikle çocuğumuzun o odaya alışmasını istiyorsak odayı kendi eşyalarımızdan kurtarmamız gerekir.
Çocuğunuzun en çok vakit geçirdiği yer neresi?
Çocuğunuz gece eğer sağlıklı uyku alışkanlığı kazandırılmamışsa, hala sizin yanınızda uyuyorsa, bir an önce ona sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazandırmayı hedefleyin. Gece çocuğunuz kendi odasında uyuyor ya da uyumuyor olabilir. Peki gününü en çok hangi odada geçiriyor? Çocuklar odalarına alışabilmesi için öncelikle ebeveynle o odada zaman geçirmeli ve keyifli oyunlar olmalıdır. Bir çocuk alanını belirlemeden önceki ihtiyacı ebeveynine yakın olmaktır. Bu nedenle siz çocuğunuz ile odasında keyifli oyunlar oynayarak odasına alıştırmalı ve gününün bir kısmını odasına geçirmesini kolaylaştırmalısınız.
Ortak alan her zaman salon olmalıdır.
Evinizin ortak alanı her zaman salon olmalıdır. Salon herkesin buluştuğu ve zamanı paylaştığı yerdir. Bu nedenle salonun ortak alan olarak kalması, evdeki herkes için özel eşyaların salonda değil kendi odalarında durması önemlidir.
Çocuğunuzun eşyaya değil boş bir alana ihtiyacı var.
Çocuğunuzun odasını yeniden düzenleyin. Çocuğunuzun yaşadığı odada mümkün olduğunca az eşya olsun. Yatağı boyuna ve kilosuna göre, oyuncaklarını koyduğu raflar, bir kitap köşesi, minderi, ufak bir masa ve sandalye ve ufak bir giysi dolabı yeterlidir. Bu söylediklerimde çocuğunuzun odasının büyük bir kısmını yatak ve dolap kaplıyorsa bu eşyaları küçültmeniz gerektiğini belirtmeliyim. Çocuğunuzun odasında duvarlar çocuğunuzun resimleriyle dolsun.
Elektronik eşyalardan uzak durun!
Çocuğunuzun odasına telefonun bile odaya girmesine izin vermeyin. Orası onun yattığı alan ve elektromanyetik dalgalardan ne kadar uzak olursa o kadar sağlıklı bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.
Çocuğunuz ile birlikte bebekliğe dair oyuncakları kaldırın.
Düzenli olarak çocuğunuzun odasında hatta sizin odanızda işinize yaramayan, kullanmadığınız ve çocuğunuzun yaşı geçtiği eşyaları çocuğunuz ile birlikte ayırın ve ihtiyaç sahiplerine gönderin.
Çocuğunuzun odasında süs eşyalardan uzak durun.
Çocuğunuz odasında olan tüm eşyaları kullanabilir olmalıdır. Bu nedenle süs eşyaları dışında işlevsel eşyaların odasında olmasına dikkat edin.
Melatonin hormonu için karanlığa ihtiyaç vardır.
Çocuğunuzun sağlıklı bir uyku alışkanlığı olması için akşam en geç 9.30 da uykuya dalmalı ve uykuya dalacağı alanın karanlık olması gerekir. Sağlıklı melatonin hormonu salgılanabilmesi için odanın karanlık olması şarttır. Bu nedenle sağlıklı büyüme hormonunun salgılanması için çocuğunuz erken yatmalı, sağlıklı melatonin hormonunun salgılanması için ise karanlık bir ortamda olmalıdır.
Çocuğunuzun odasını yeniden düzenlemek için iyi bir başlangıç. Yaşamınıza yenilikler getirdiğiniz bir hafta olsun.
Gözde ERDOĞAN ŞAHENK
Comments