top of page

Çocuğunuzun Fiziksel ve Ruhsal Gelişimi için Dışarı Etkinlikleri Yapın!

İşte bahar geldi… Çocuğumuz için iç bunaltıcı, soğuktan dışarıya çıkmaya korkar olduğumuz uzun bir kışı geride bıraktık. Cemreler düştü, güneş açtı ve çoğumuz hafif bahar yorgunluğunun ardından dışarı çıkmak için fırsat kolluyoruz. Peki ya çocuklarımız?


Türkiye’de çocukların %61’i dışarıda 1 saatten fazla oynayamıyor. Mevsimlerin zorlayıcı şartları olsa da çocuğunuzun her mevsimde dışarıda fark edeceği, öğreneceği pek çok kazanım ve öğrenme fırsatı bulunuyor. Bu nedenle baharın gelişi hepimizde bir uyanışı, heyecanı desteklese de çocuklarımızın dışarı çıkma ihtiyacını daha çok ön plana çıkarmaktadır.


Yapılan araştırmalarda çocukların dış dünyadan uzak yetiştirildiğini gözlemlesek de artık çocuğum hasta olacak, hava soğuk, yağmurlu, bakıcıya güvenmiyorum ya da fırsatım yok bahanelerini bir kenara bırakarak çocuğunuzun dışarı çıkıp oyun oynaması için fırsatlar yakalamanız gerekiyor.


Hava yağmurlu olduğunda ıslanmayı, soğuk olduğunda üşümeyi, rüzgârlı olduğunda rüzgarı, kar ile oynamayı… Üşümeyi, terlemeyi, ıslanmayı, kirlenmeyi, çamuru, kumu, çimeni, ağaçları, taşları, şehrin arasında olsa bile buldozeri, kamyonu, arabaları, manavı, marketi, kasabı öğrenmesi hayata hazırlığı için önemli adımlar olduğunu unutmayın😊


Peki her gün dışarı çıkmayı nasıl planlayacaksınız?


Dışarı zamanlarınız belli olsun!

Her gün sabah ya da öğleden sonra dışarı zamanları oluşturun ve bunu çocuğunuza iletin. O saati beklemeyi öğrenmesi, olgunlaşma sürecine katkı sağlayacaktır. Dışarı zamanlarınızın belli olması, çocuğunuzun tek başına düzeni takip etmeyi öğrenmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuz dışarı zamanını her zaman anne ya da baba ile yapmak zorunda değil! Gün içinde yoğun bir tempoda çalışıyor olabilir, görevlerinizi yerine getirmek için çaba sarf ediyor ve yetişemiyor olabilirsiniz. O halde her gün siz değil haftanın günlerini belirleyerek o günlerde annene, babaanne, dede, hala, teyzeden ya da bakıcıya görev vererek dışarı zamanlarını organize edebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz her gün ihtiyaç duyduğu kadar dışarı çıkmış olacak.


Dışarı saatlerini ayarlarken…


Çocuğunuzun her gün hava şartları 12 derecenin üstündeyse 1 saat ve üzerinde dışarıda zaman geçirebilirsiniz. Unutmayın çocuklarımız biz yetişkinlerden daha az üşür ve daha uzun hareket etme kabiliyetleri vardır. Bu nedenle dışarıda koşarak, zıplayarak, tırmanarak geçirdikleri zaman diliminde çocuğun fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılayan ortamı da onlara sunmuş oluyoruz.


Peki ya hava soğuksa?

15 dakika bile olsa dışarıda, evin kapısının önünde ya da günlük rutin alışveriş ya da banka, fatura işlemlerinizde çocuklarınızı hayatın içine katın ve kısa süre bile olsa dışarı çıkın…


Dışarıda neler yapabiliriz?


Dışarıda çocuğunuzla evde yapabileceğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Örneğin; boyama, kutu oyunları, su ile yapılan etkinlikler, hareketli oyunlar…(saklambaç, ebelemece vb.) Dışarıda, toplarla, parktaki materyallerle, piknik malzemeleriyle yaratıcı oyunlar, uçurtma uçurma, su kenarında su ile etkinlik, kum oyunları, yaprak ya da doğal malzeme toplama…v.b. daha sayamadığımız pek çok oyun üretebilir ve çocuğunuzla dışarıda zaman geçirebilirsiniz.


Unutmayın! Hareket; keşfi, öğrenmeyi ve deneyimi hayatımıza katar. O zaman hadi dışarıda etkinlik yapmaya! Etkinlik dolu bir hafta olsun...


Gözde ERDOĞAN ŞAHENK





379 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page