top of page

Okula Başlarken Oryantasyon Yapmayı Unutmayın!

Güncelleme tarihi: 12 Kas 2022

İki haftadır bazı okullar kapılarını öğrencilerine açtı. Yeni okula başlayan 1. Sınıflar ve okul öncesi çağı çocukların okullarının başlamasına rağmen ortaokul ve lise çocuklarının okullarının açılmasına 1 hafta daha var.


Çoğu çocuk için okul dönemi tatilin rahat ve sınırsızlığının ardından ciddi bir kurallar ve disiplin zamanı gibi geliyor. Bu nedenle okula başlangıç süreci her koşulda bir alışma dönemini de beraberinde getiriyor. Her ne kadar okullar kapandığında sizlerle paylaştığım yazı ve videolarımda tatil dönemi için evinizde var olan düzenin bozulmaması gerektiğini ifade etsem de hepimiz biliyoruz ki tatilde maalesef özellikle çocuklarımızın yatma ve sabah uyanma saatlerinde, beslenme zamanlarına, abur cubur tüketiminden, ekran zamanlarına kadar pek çok sınırları belirli olması gereken kurallar ya da düzen bozulmuş durumda.


Bu yazıyı sadece okula yeni başlayan çocuklarımız için değil. Tatilden çıkıp okul düzenine geçen her çocuk için yazdığımı söylemeliyim. Okula başlamadan önce oryantasyon süreci çok önemlidir. Her çocuğun bir anda okul sistemine geçmesini bekleyemeyiz. Örneğin pazar günü saat 10.00 da kalkarken ertesi sabah saat 6.00’da uyanmanız ne kadar kolay olabilir? Çok zor değil mi? Bu nedenle alışkanlıklar ve evde kurulan düzeninizin devamlılığı çocukların okula alışma sürecini kolaylaştırıyor.


Oryantasyon önce evdeki düzen ile başlar!


Okul dönemi başlamadan önce çocuğunuzun ev içindeki düzenini planlayın. Sık sık aynı konuya dikkat çekmeye çalışıyorum. Çünkü her zaman bir değişim, yeni bir başlangıç ve bitiş sürecinde mutlaka ilk yapılması gereken planlama ve düzen olmalıdır. Bu nedenle çocuğunuz okula başlamadan önce mutlaka evdeki uyku, beslenme, evdeki görev dağılımı, zamanlamalar ile ilgili bir düzen kurmalısınız. Yalnız bu düzeni kurarken basitleştirmeniz evinizdeki herkes ve çocuklarınız için her zaman uygulanabilir olacaktır.


Okul öncesi çocuklarında okula gidiş saatlerini basamaklandırın!


Okul öncesine bu dönem başlayan pek çok çocuk var. Unutmamalıyız ki çocuğunuz bu okula başlamadan önce belki olumsuz bir deneyim yaşamış belki de okulla ilgili hiçbir fikri yok. Bu nedenle çocuğunuzun okula başlama sürecinde mutlaka oryantasyon programı planlamalısınız. Bu planlamayı bazı okullar yapıyor olsa da bazı okullar oryantasyon programı uygulamıyor. Bu nedenle burada sorumluluk anne babaya düşüyor. Çocuğunuzun okula başlarken önce 1 saat ile ardından 2 saat, 3 saat olarak adım adım okulda kalma sürelerini arttırın. Bu oryantasyon programı aynı zamanda anneden sağlıklı ayrılma sürecini de desteklemelidir.


Okula gönderirken mutlu bırakın ve mutlu alın!


Çocuğunuz belki sizi bırakmak istemediği için belki kuralları reddettiği için belki de okuldan korktuğu için okula gitmek istemeyebilir. Burada okul ve öğretmen ile iş birliği içinde olmanız gerekiyor. Burada okul kapısından sonra çocuğunuzun sorumluluğunun öğretmende olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle okul kapısından çocuğunuzu öğretmenine teslim ederken heyecanlı, panik ya da kaygılı değil, mutlu ve bu durumu normalleştirerek ayrılmalı ve mutlu teslim almalısınız. Bu durum çocuğunuzun okulu korkulacak bir yer olmadığını düşünmesinde yardımcı olacaktır.


Öğretmenlerle iletişime geçin!


Öğretmen ve veli ilişkisi her yaş grubu için çok değerlidir. Özellikle okul öncesi çağda! Öğretmenlerle çocuğunuzun okuldaki davranışsal ve psikolojik durumu ile ilgili bilgi alışverişi yapmanız her zaman doğru bir başlangıç olacaktır. Çocuğunuzun sınıfta mutlu olması ve arkadaşları ile olan uyumu çocuğunuzun okulda yediği yemekten daha değerlidir bunu unutmayın.


Çocuğunuzdan beklediklerinizi tekrar düşünün!


Büyük beklentiler büyük yükler olarak çocuklarınıza yansır. Bu nedenle çocuklarınız ile beklentilerinizi gözden geçirin. Kendinize ilk soracağınız soru “Bu çocuğum için gerçekten gerekli mi? Yoksa sadece bunu ben mi istiyorum?” Okul süreci kendi beklentilerimiz ile çocuğumuzun gerçek ihtiyaçlarının birbirine karıştığı bir dönem. Bu nedenle önce ebeveyn olarak değişim ve denetime kendimizden başladığımızda çocuklar için sağlıklı büyüme ve olgunlaşma ortamını yaratabiliriz.


Yeni öğretim yılı umarım her çocuğumuz için; öğrenmenin merak ve keyifle gerçekleştiği, okulun gereklilik, zorunluluklardan çıkıp özgürce fikirlerini ve duygularını paylaştıkları bir alan olduğu, eğitimin içinin bilim, sanat, felsefe ve kültür ile doldurulduğu, çocuklarımızın okul çatısı altında güzel anılar biriktirdiği bir yıl olsun. İyi Haftalar.



Gözde ERDOĞAN ŞAHENK





1.595 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page