top of page

Çocuklarımıza Ders Çalışma Alışkanlığı Kazandırırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Okullar açıldıktan sonra dersler tüm hızıyla başladı, hatta sınav zamanları gelip çattı. Gelişim Akademisine sıklıkla ders çalışma ile ilgili yaşanılan zorluklar başvuruyor. Bu neden biliyor musunuz?


Biz ebeveynler çocuklarımızla aramızda yaşadığımız zorlukları ya da çocuğumuzun okulla ilgili yaşadığı sorunları kimi zaman öteliyor, kimi zaman görmezden geliyor kimi zaman yaşanılan sorun bir sonuca ulaşmadan harekete geçmiyoruz. Bu durum biraz şuna benziyor. Kilonuzdan şikayetçisiniz fakat hiçbir zaman dikkat etmiyorsunuz. Ne zaman ki bir düğün ya da yaz yaklaşıyor. Bu sizin için iyi bir hedef oluyor. Bu son dakika kuralı maalesef ki çocuklarımız için sağlıklı işlemiyor. Çünkü bizler belki şok diyetlerle son 3 kiloyu veriyoruz fakat bir çocuğun sağlıklı ders çalışma alışkanlığı kazanması için zamana, tekrara, sabra ve alışkanlık için sürekliliğe ihtiyacı vardır. Peki çocuğumuzun sağlıklı ders çalışma alışkanlığı kazanması için ne yapmalıyız?


Evinizde herkes için sessizlik zamanları yaratın!


Evinizde daima hareketli ve herkesin hiç durmadığı bir devinim varsa evinizde her dakika hayat tüm hızıyla devam ediyor demektir. Fakat bu durum çocuğunuzun ders çalışması için olumsuzdur. Çünkü ders çalışmak için sessizliğe, boşluğa ve durağanlığa az da olsa ihtiyaç vardır. Bu nedenle evinizde sessizlik zamanları belirleyin.


Ders çalışma bir mesaidir. Çocuğunuzun mesai saatleri ise belli olmalıdır.


Bu kulağa tuhaf geliyor olabilir fakat çocuğunuzun sağlıklı ders çalışma alışkanlığı kazanırken harcadığı bir enerji vardır. Bu onun için üretim ve çalışma şeklidir. Bu nedenle sürekliliği olması ve çocuğunuzla sizin gününüzü ders çalışma zamanlarını bilerek organize etmeniz, ders çalışma alışkanlığının kazanılması için önemli bir basamaktır. Ders çalışma zamanları örneğin her gün saat 16.00-16.30 arasında olabilir.


Ders çalışma saati herkes için bir dinlenme ya da kitap okuma saati olmalıdır.


Evinizde birlikte bir hayat kuruyorsunuz ve bu yaşanılan toplu yaşam biçiminde hep beraber hareket etmek çok önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun ders çalışma zamanlarında onun başında beklemek ya da onun ödevlerini sizin yapmanız değil, aynı koşullarda çocuğunuzun iyiyi ve doğruyu örnek alabilmesi için sizin de önünüze kitabınızı ya da işinizi almanız çok önemlidir.


Evinizdeki çalışma süreleri kısıtlı olmalıdır.


Evinizde var olan çalışma sürelerini 1 ya da 2 saat gibi uzun ve mola vermeden uygulamaya kalktığınızda çocuğunuzun çabuk sıkıldığını ve derse karşı heveslenmeden oturduğunu görebilirisiniz. Bu nedenle çalışma sürelerini başarılı ve çocuğunuzun dikkati dağılmadan gerçekleştirilmelidir. Bu nedenle çalışma zamanlarını kısa tutmalı ve mola zamanlarının ardından tekrar ders çalışma zamanını devam ettirebilirsiniz.

Örneğin;

  • 16.00-16.20 Çalışma Saati

  • 16.20-16.30 Mola

  • 16.30- 16.50 Çalışma Saati

Her sorumluluk yanında yeni bir zorluğu getirir. Bu nedenle her koşulda çocuğunuzun ders çalışırken ya da bir alışkanlığı kazanırken zorlandığını, bu zorluğa isyan edebileceğini unutmayın. Bu nedenle sabırlı olmalı, suçlamadan ya da olumsuz ifadelerle çocuklarınıza yaklaşmadan evinizde çalışma zamanları ile sağlıklı ders çalışma alışkanlığı kazandırmayı amaçlamalısınız. Bu sıkıcı gibi görünen sorumluluk kazanımı çocuğunuzun tüm hayatı da olmamalıdır. Bu nedenle çocuğunuzun ders çalışma zamanlarının dışında aile oyunlarınız çocuğunuz ve sizin bir arada olduğunuz en eğlenceli zamanlardır. Çocuğunuzun öğrenme ihtiyacının dışında oyun ve eğlence ihtiyacını da her koşulda karşılamalıyız. Bilgi, öğrenme ve oyun dolu bir hafta dilerim



Gözde ERDOĞAN ŞAHENK





224 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page