top of page

Çocuğunuzun Kitap Okumasını İstiyorsanız, Okuma Alışkanlığını Önce Siz Edinmelisiniz!

Güncelleme tarihi: 7 Mar 2022

Eminim ki hepimizi okumanın önemini biliyor ve çocuklarımızın geleceği için onların okumalarını, pek çok bilgiyi öğrenmelerini ve kitaplardan beslenmelerini istiyoruz. Peki biz yetişkinler olarak ne kadar okuma alışkanlığına sahibiz? Eylül ayına başlarken, çocuklar biz yetişkinlerin aynası olurken, biz yetişkinlerin okuma alışkanlığı konusuna değinmek istedim.


Çocuklar ebeveynin gölgesi gibidir!


Yaşadığımız dönem bilgi çağı ve bu dönemde pek çoğumuz dilediğimiz bilgiye doğru ya da yanlış hızla ulaşıyoruz. Pek çok ebeveyn de artık çocukların ebeveyni model aldığının farkında… Bir evin içerisinde anne babaya ait ufak da olsa bir kitaplığın olmayışı, çocuğun da okuma alışkanlığına karşı ne kadar hevesli olup olamayacağını bize gösterir.


Okuma alışkanlığı kazanın!


Çocuklarınızın okul döneminden bağımsız olarak öğrenmeyi, merak etmeyi heveslendirmek ve kitaplarla bağ kurarak okuma alışkanlığı kazandırmak için kitap okuma alışkanlığı edinin! Okuma alışkanlığınız yoksa ya da elinizdeki kitaplara başlayıp yarıda bırakıyorsanız, kısa hikayeler okuyarak kitap bitirmenin keyfini tadın.


Okumak için ilgi alanlarınızı belirleyin!


Günümüzde pek çok bilgiye hızla ulaşabildiğimiz gibi pek çok kitaba da kolayca ulaşabiliyoruz. Bu durum tüketim hızı ve yayınevlerinin ve yılda çıkarılan kitap sayısının artması ile doğru orantılıdır. Yalnız bu durum öne çıkarılan popüler kültür kitaplarının öne çıkarılması ve ilk gördüğünüz 5 kitaptan bir tanesini okumaya hevesleniyor olmanız, kendi kişisel ilgi alanlarınızı ve dikkatinizi çekebilecek yazarları fark etmenize en büyük engeldir. Bu yüzden kişisel olarak ilgi alanlarınızı denemeli ve okuma alışkanlığınızı kazanırken sevebileceğiniz tür ve yazarları adım adım deneyerek bulmalısınız.


Çocuğunuz ile birlikte kişisel okuma alanlarınızı bulmak için kitapçıda zaman geçirin!


Çok satanlar reyonu ve ortada duran indirimli kitaplardan sabırsız davranıp hemen satın aldığınız kitaplar ilgi alanlarınıza hitap etmediği halde dürtüsel alışveriş yapmanıza sebep olurken, kendi ilgi alanlarınızı adım adım oluştururken çocuğunuz ile birlikte bu öğrenim sürecini paylaşın ve kitapçınızda reyonlarda ilgi alanlarınızı fark edip, araştırıp, inceleyerek tüketeceğiniz, okuyacağınız ve merak edeceğiniz kitapları seçin.


Evinizin kütüphanesini çocuğunuz ile birlikte hazırlayın!


Evinizde ufak da olsa raflara kendiniz ve çocuğunuz için kütüphane belirleyin ve bu kütüphaneyi çocuğun ile birlikte hazırlayın. Eğer imkânınız varsa çocuğunuzun da odasında onun ilgi alanlarını fark edebileceği çeşitli kitaplarının bulunduğu bir kütüphanesi bulunsun. Unutmayın ki okul sürecinde okullarda ödev olarak verilen kitaplar okuma alışkanlığı kazanmasından çok gerekliliğe dayalı bir görevdir. Halbuki biz yetişkinler olarak merak etmeyi, okumayı bir alışkanlık haline getirip, evlerimizde kitaplarımıza yer açtığımız zaman çocuklarda kitap okuma alışkanlığını adım adım kazanabilir, kitap okumaya hevesli olabilirler. Bir farkındalık geliştirebilmek için size bir soru sormak istiyorum. Evinizde ekranlara, ev eşyalarına ayırdığınız bölümünüz ne kadar? Kitaplara ayırdığınız bölüm ne kadar? Hangi etkinliği yapalım demek yerine kitap karıştırmak için zaman yaratın!


Yaşamımızda yetişkinler olarak kitap okumaya genellikle boş zamanı değerlendirmek için zaman yaratabiliyoruz. Halbuki kitap okumak için yaşamınızda boş vaktinizin olmasını beklemek yerine kitap okumak için yer ve zaman açmalısınız. Bu durum çocukların okuma alışkanlığı için de geçerlidir. Gün içinde sizi gözlemleyen çocuğunuz sizin elinizde kitap görmediğinde kitap okumanın sıkıcı olduğunu düşünebilir ve yaşamında kitap okumak öncelikli tercihleri olmaz. Bu nedenle çocuğunuz ile birlikte evinizde sakin bir zaman yaratın ve sürekli hayatınızı etkinliklerle doldurmak yerine kitap karıştırmak, kütüphaneye göz atmak, belki okuduğunuz kitapları hatırlamak için kütüphanenizde kitaplar için zaman yaratın. Bu çocuğunuz ve sizin için mükemmel bir etkinlik olup aynı zamanda kitaplarla aranızdaki ilişkiyi yakınlaştıracaktır.


Evinizde okuma saatleriniz olsun!


Evde bulunduğunuz zamanı doğru değerlendirmek ve yıl içinde iş ve okul hayatı sayesinde düzene giren yaşamınızda okuma saatlerini belirleyin. Genellikle çalışan anne babalar eve geldiği zaman çocuğu ile geçirilmeyen vaktin vicdan azabıyla çocukla hiçbir işle ilgilenmeden oyun oynama ya da etkinlik yapmaya yönelebiliyorlar. Unutmayın ki akşam saatlerinde ekranın ya da gereksiz tartışmaların dolduracağı zamanı herkesin eline bir kitap alarak farklı bilgileri öğrenmesi ve kısaca ev içinde çocuğunuzu da sahil ederek kitaplar hakkında sohbet etmeniz, ev içinde yaşayan herkesi birbirine yaklaştırır.


Alışkanlıklarımız adım adım ve küçük basamaklarla değişir. Gelin çocuklarımıza sağlıklı okuma alışkanlığı kazandırmadan önce biz yetişkinler yaşamlarımıza, önce kendimiz daha sonra çocuklarımız için sağlıklı okuma alışkanlığını katalım. Size bir görev vererek bu haftaki yazımı sonlandırmak istiyorum. Okuma alışkanlığınıza hemen bugün başlayın. Her gün sadece 10 sayfa kitap okuyarak okuma alışkanlığını kazanabilirsiniz. Herkese yepyeni dünyaları keşfettiğimiz kitaplarla güzel bir hafta diliyorum.


Gözde ERDOĞAN ŞAHENK




280 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page