top of page

Bakıcı Tercihinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Pek çok çalışan ebeveynin en çok zorlandığı konudur bir bakıcı bulmak. En çok güvende hissetmesi gereken, çocuğumuzun ruhsal ve fiziksel sağlığı için bir bakıcıya emanet etmek zordur. Peki bir bakıcıyı seçerken nereden başlamalı ve neler yapmalıyız?


Bakıcı seçimlerinde hemen karar vermeyin!


İlk yapılması gerekenler her ne kadar hayatınızın şartları sizi zorlasa da hızlı karar vermek bir adım sonra kötü sürprizlerle karşılaşmanıza sebep olabilir. Belki bir anne olarak işe dönüş ya da işe başlama zamanınız çok yaklaştı ve kendinizi çaresi hissediyor olabilirsiniz. Yalnız çocuğunuzu emanet edeceğiniz kişiyi iyi araştırmalı ve farklı seçenekler arasından seçme ihtimalinizi her zaman göz önünde bulundurmalısınız.


Bakıcı seçiminde ev işlerindeki beceriye değil iletişime bakmalısınız!


Seçtiğiniz kişinin çocuğunuzu temiz ya da yalnızca fiziksel güvenliğini sağladığı bir ortamda büyütmesinden çok çocuğunuza nasıl davrandığı ve onunla tüm günü nasıl geçirdiği daha değerlidir. Bakıcınızın anlayışlı, sabırlı, şefkatli ve kural koyabilecek, çocuğunuza yön verebilecek kudrette olması çok önemlidir. Dolayısıyla iş becerisinden çok kişilik özelliklerine göre seçim yapmanız çocuğunuz için doğru bir başlangıç olacaktır.


Çocuğunuzun bakıcısını kendi seçmesi için ona fırsat verin!


Çocukların hiçbir zaman yanılmayacağını biliyor musunuz? Çocuklar duygu analisti gibidir. Etrafında olan her insanın gerçek duygularını, korkularını, kaygılarını ya da samimiyetsizliği hissederler. Duygularını ise asla gizleyemezler. Her ne kadar farklı ve alışmadığımız koşullarda duygularını davranışlarıyla dışa vursalar bile… Bu nedenle aday olan her bakıcı ile öncelikle sizin görüşmenizin ardından 3 saatlik bir tanışma zamanını çocuğunuza ve bakıcıya ayırmalı ve çocuğunuzun ve bakıcının davranışlarını gözden geçirmelisiniz.


Bakıcı anne ve babanın sembolüdür!


Bakıcının siz evde yokken evdeki konulan (herkesin uyması gereken) düzeni ve kuralları devam ettiren kişi olduğunu unutmamalıyız. Çocuğunuzun sağlıklı bir ortamda büyümesi için gerekli olan düzeni bakıcının siz evdeymiş gibi devam ettirmesi ve çocuğunuzun bağımsızlığını kazanması, özgüven gelişimini desteklemesi gerekir. Burada anne baba olarak bakıcıya doğru rehber olmak ve çocuğunuzun yalnızca gün içinde ne kadar uyuduğu ve ne kadar yemek yediği değil uykuyu nasıl uyduğu, yemeği yerken ona ne kadar fırsat verildiği ve gün içinde gerçekleşen doğal öğrenim fırsatlarının ne kadar çocuğunuza sunulduğuna bakmalısınız. Bakıcınızın çocuğunuza görevler vermesi, rutin ev işlerine çocuğu dahil etmesi, öğrenmesi için hata yapmasına ne kadar sabırlı olduğu, evin ya da çocuğunuzun kirlenmesine, keşfetmesine ne kadar sabır gösterdiği ve fırsat sunduğu da dikkat etmeniz gereken detaylar olduğunu da belirtmeliyim.


Bu sürecin zorluğunu düşündüğümüzde bakıcı tercihinde aceleci olmadan ve çocuğunuzu tam teslim etmeden bu deneme yanılma sürecini kendinize tanıdığınızda daha sağlıklı sonuçlar alacağınıza eminim. En değerli varlığımız çocuklarımızın sağlıklı ortamlarda büyümesi dileğimle… Sevgiler


Gözde ERDOĞAN ŞAHENK





51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page